Jdi na obsah Jdi na menu
 


Putování po vinicích 18.05. až 21.05.2017

Informace č. 5 - ke Slovácku  (19. 03.2017) 

Kulturní okénko: Ke kouzlu slováckého folklóru patří i osobité nářečí. Určitě si vzpomenete na povídky "Slovácko sa súdí". Pro vaši potěchu přikládám jednu z nich "Nascípaný chlap je enom na zlobení". Doporučuji poslechnout si ji v klidu a něco dobrého si k tomu otevřít.

Autor povídek, Zdeněk Galuška, pocházel z Uherského Ostrohu, podél kterého také pojedeme.

Informace č. 4 - ke Slovácku  (12. 03.2017) 

K četným dotazům z řad účastníků doplňuji:

1) Všelidové hlasování (při 75 % účasti) rozhodlo, že není třeba zajišťovat snídaně, alébrž si něco připravíme (každý sám) v kuchyňkách, které jsou v penzionu k dispozici. Tak nezapomeňte na zásoby!

2) Přikládám plánky tras.  V pátek je v plánu Velehrad-Buchlovice-Polešovice a v sobotu Plže-Blatnice. Také je možno si je stáhnout ve formátu   .gpx  - Velehrd-Buchlovice-Polešovice a Blatnice-Plže.

3) Na vysvětlenou k záměru přimíchat se do Putování po blatnických búdách. Nepředpokládám, že bychom se stali placenými účastníky (á 800 Kč/osobu). Na to, že tam budeme víceméně jen projíždět by se to nevyplatilo.  Ale i bez toho snad bude šance koupit si něco k ochutnání a poslechnout cimbálovku.

Informace č. 3 (05. 03.2017) 

gestor Zdeněk H jmenoval vicegestora pro druhou část putování a to mě. Teď vám mohu sdělit: 

Vážení  účastníci putování po vinicích 2017!

Vzhledem k tomu, že sem tam zajedu za vnoučky na Slovácko, byl jsem osloven gestorem Putování, zda bych tam letos nepřipravil pobyt a trasy pro Beznaděj.  Nejvíce kilometrů jsem tam zatím najezdil s kočárkem po sídlišti. Ale i na kolách jsme tam nějaký výlet udělali, tak jsem na to kývnul.

Při volbě optimálního ubytování pro 12 lidí se v daném období a v dané oblasti projevila řada komplikací. Do akce se zapojil i Bohouš a spolu (i každý zvlášť)  jsme vyzkoušeli řadu možností.  Nyní vám mohu představit aktuální podobu expedice „Beznaděj na Slovácku 2017“

Ubytování bude v Uherském Hradišti v penzionu Pod kopcem. Je zde rezervováno 5 dvoulůžkových pokojů a jedno apartmá pro dva lidi. Apartmá je včetně kuchyňky. Pro dvoulůžky jsou k dispozici další 2 společné kuchyňky. Penzion tím budeme mít celý pro sebe. K dispozici je tam venkovní posezení s grilem. Věřím, že budeme spokojeni jako další VIP hosté před námi.

Snídaně (kromě vlastní přípravy v kuchyňkách) jsou možné v restauraci La Brusla (200 m od penzionu). Viz připojený soubor labrusla.pdf, kde je nabídka a cena snídaně. Pro větší skupinu jsou ochotni otevřít dříve než v 9,00. Proto prosím o sdělení vašeho zájmu o tuto službu, abych mohl předem projednat, zda pro příslušný počet zájemců si ráno přivstanou.

Nejbližší  dvě optimální restaurace na obědy a večeře jsou v dosahu 15 minut chůze. Jedná se o restauraci Koníček a Sportcentrum. Eventuálně opět v La Brusla (4 min. chůze), ale tam je vyšší cenové úroveň.

Pět minut od penzionu začíná Vinohradská ulice, ve které jsou sklípky a restaurace. Domácí (majitel penzionu) nabízí zajištění degustace nebo se toho můžeme ujmout sami.

Vyrazíme-li od penzionu na opačnou stranu, pak pěšky za patnáct až dvacet minut dorazíme do centra města, kde je řada restaurací a vinoték včetně známé Galerie slováckých vín.

 

Plánované výlety:

Pátek odpoledne: Po cyklostezce do Velehradu, Buchlovice, Polešovice, Uherské Hradiště. Délka je obvyklých 40 km, převýšení nepodstatných cca 500 m.

Bude-li čas a zájem, můžeme se cestou zastavit:

Na Velehradě, kde kromě známé baziliky nabízejí dobrou kávu a dobré zákusky,

V Buchlovicích prohlídku parku tím méně zámku asi nestihneme, ale obec je nachystaná na turisty i restauracemi a kavárnami.

Polešovicích je mimo jiné šlechtitelská stanice, kde byla vyšlechtěna odrůda Muškát moravský. Stanice nabízí řízené degustace, stejně tak několik dalších vinařů.

Sobota celý den: je v plánu na kolách navštívit dvě místa jižně od Hradiště. Jednak Blatnici a jednak Modré sklepy PlžePetrově u Strážnice. V Blatnici bychom se mohli přimotat (bezplatně) do „Putování po blatnických búdách“. To je akce blatnických vinařů spojená s ochutnávkou a cimbálovkami. A v Plžích je tuším osmdesát sklípků, ve kterých je rovněž možno (po dohodě) degustovat. Areál je památkovou rezervací lidové architektury.

Tato trasa je malinko delší než 40 km, ale při převýšení 520 m si toho ani nevšimnete. Pokud ji budeme chtít absolvovat celou, a to bych doporučoval, neobejdeme se bez využití služby pana domácího, který nabízí odvoz nebo svoz cyklistů i s koly. Existuje i varianta „bez svozu“, ale ta by nás zavedla jen do Blatnice a Modré sklepy Plže by nám pro tentokrát zůstaly zapovězeny.

 

Cena ubytování a převozu kol:

·         5 pokojů pro dvě osoby na pokoji za 780 Kč/pokoj.noc

·         1 apartmá A1 pro 2 osoby za 880 Kč/ap.noc

Z toho nám poskytnou skupinovou slevu 5 %

Převoz kol (viz sobotní trasu výše) vyjde asi na 150 Kč na osobu

Náhradní program v případě nepřízně počasí: plavání nebo bruslení (oboje do 300 m od penzionu). Dále pak široká nabídka všeho možného v Hradišti či blízkém okolí

Pro dědečky s vnoučaty mám připravené  trasy s kočárkem po sídlišti. Moje oblíbená vede ke hřišti, které je ve stínu stromů, točí se tam pivo, podává se tam dobrá káva  a rozlévá se víno ze šlechtitelské stanice v Polešovicích.  

Pokud se něco nezdá zrovna ideální, vězte, že to bude takové, jaké si to uděláme!

Užijme si to!

Upřesněná informace č. 2

účastníci výpravy:
 
Ivča a Zdeněk
Eňa a Milan J.
Hanka a Milan B.
Jana a Bohouš
Míra ml., Pavel N., 
Jitka a já
 

Informace č. 1 (19.01.2017):

Gestor Zdeněk H. vzkazuje:

Akce proběhne dle osvědčeného modelu:

Ve čtvrtek 18.5. auty přejezd na Znojemsko, kde týž den odpoledne proběhne "Putování po vinicích Znojemska". Pro tuto část programu si každý účastník sám zajistí ubytování a přihlášení u organizátora akce  Znovínu Znojmo.

V pátek 19.05.2017 přesun na Slovácko, kde se ještě týž den uskuteční cyklovýlet. Stejně tak bude cyklovýlet v sobotu. V neděli pak se pokojně rozjedeme do svých domovů. Ubytování pro tuto část budeme zajišťovat centrálně.

Více informací ohledně pobytu a výletů na Slovácku najdete postupně zde.

Uzávěrka přihlášek 15.2.2017 u gestora Zdeňka H.